Isolar

Zonnepanelen: Top 5 Vragen Beantwoord

Zonnepanelen zijn een hot topic, maar met zoveel informatie (en desinformatie) kan het moeilijk zijn om de feiten te scheiden van de fictie. Hier beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over zonnepanelen.

1. Is het nog slim om zonnepanelen aan te schaffen?

Volgens MilieuCentraal is het antwoord een volmondig “ja”. Ondanks het voorstel om de salderingsregeling af te schaffen, heeft de Eerste Kamer zich uitgesproken voor het behoud ervan. Dit betekent dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn. Dankzij de lage aanschafprijs is de terugverdientijd begin 2024 ongeveer 6 jaar.

2. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3000 kWh?

Het aantal benodigde zonnepanelen kun je als volgt uitrekenen: 3000 kWh per jaar gedeeld door 0,9 kWh per Wp per jaar = 3333 Wp aan zonnepanelen. Het vermogen per zonnepaneel bepaalt nu hoeveel je er nodig hebt: bij 450 Wp zonnepanelen heb je 3333 Wp / 450 Wp = ongeveer 7 a 8 (behoudend) zonnepanelen nodig.

3. Wat kosten 8 zonnepanelen incl montage?

Voor 8 zonnepanelen inclusief installatie betaal je gemiddeld tussen €3.999 en €5.799.

4. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 2 personen?

Het exacte aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik. Gemiddeld verbruikt een huishouden van 2 personen ongeveer 3000 kWh per jaar. Zoals hierboven berekend, heb je voor dit verbruik ongeveer 7 a 8 zonnepanelen van 450 Wp nodig.

5. Hoeveel stroom wek je op met 12 zonnepanelen?

Dit hangt af van het vermogen van je zonnepanelen. Als we uitgaan van zonnepanelen van 450 Wp, dan wek je met 12 zonnepanelen ongeveer 5400 Wp (idealiter, behoudend en realistischer: 4752 Wp) op. Dit is ruim voldoende voor een gemiddeld huishouden.

We hopen dat dit artikel enkele van je vragen over zonnepanelen heeft beantwoord. Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om je te helpen met je zonne-energiebehoeften.