Isolar

De Meest Gestelde Vragen Omtrent Isolatie van de Woning

Isolatie is een essentieel onderdeel van elke woning. Het houdt je huis warm in de winter en koel in de zomer, maar het kan ook helpen om je energierekeningen te verlagen. Hier zijn de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over woningisolatie.

Wat is de beste isolatie voor een huis?

Het kiezen van de “beste” isolatie hangt af van je specifieke behoeften en de structuur van je huis. Materialen zoals Enverifoam, XPS, en EPS (zowel grijs als wit) zijn populair vanwege hun hoge isolatiewaarden (Rd-waarde bij 10 cm dikte) en veelzijdigheid. Enverifoam scoort goed op geluidsisolatie, terwijl XPS en EPS minder scoren op dit gebied.

Welke isolatie bespaart het meest?

De hoeveelheid energie die je bespaart met isolatie hangt af van verschillende factoren, waaronder het type isolatie, de dikte en de plaatsing. Over het algemeen kan dakisolatie de grootste energiebesparing opleveren, met een gemiddelde besparing van ongeveer 30%. Spouwmuurisolatie volgt met een gemiddelde energiebesparing van ongeveer 20%.

Hoeveel kost het om een huis te isoleren?

De kosten van isolatie variëren afhankelijk van het type isolatie, de grootte van je huis en de arbeidskosten.

In Drenthe kunnen de kosten voor isolatie variëren. De prijs hangt samen met de gekozen methode. Als je bijvoorbeeld kiest voor spouwmuurisolatie, kost dit je gemiddeld €14,- tot €26,- per m². Als je dezelfde muur met gevelisolatie zou isoleren, betaal je gemiddeld €110,- tot €140,- per m².

Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijzen gemiddelden zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke kenmerken van je huis en de tarieven van het isolatiebedrijf. Het is altijd een goed idee om offertes te krijgen van verschillende bedrijven om een nauwkeurige schatting te krijgen.

Daarnaast zijn er in Drenthe mogelijk subsidies beschikbaar voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum om hun huizen te isoleren3. Dit kan de kosten aanzienlijk verlagen. Het is de moeite waard om dit te onderzoeken als je overweegt om je huis te isoleren.

Heeft het zin om een oud huis te isoleren?

Ja, het isoleren van een oud huis (van voor 1975) kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren en het comfort van je huis verbeteren. Het is echter belangrijk om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen om te beoordelen welke verbeteringen nodig zijn.

Welke muren kun je niet isoleren?

Sommige muren zijn moeilijker te isoleren dan andere. Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.

Waar gaat de meeste warmte verloren in een huis?

De meeste warmte gaat verloren via je dak, vloer en muren. Zo gaat er gemiddeld zo’n 30% van de warmte verloren via je dak. Ook slecht geïsoleerde muren zorgen voor een verlies van ongeveer 20%. Tel daar nog eens het verlies van de vloer van ruim 15% bij en je weet meteen dat je heel wat energie kan besparen als je dit aanpakt.

Heb je nog meer vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen en adviseren je graag.