Isolar

Wat Is Beter: Glaswol of Parels?

EPS Parels en Enverifoam versus Glaswol: Een Vergelijking van Isolatiematerialen

Isolatie is een essentieel onderdeel van elke energiezuinige woning. Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is daarom van groot belang. Hoewel glaswol alom bekend staat om zijn goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen, zijn er belangrijke factoren om te overwegen wanneer we het vergelijken met alternatieven zoals EPS parels en Enverifoam.

Glaswol: Een Bekend Isolatiemateriaal

Glaswol, gewaardeerd om zijn akoestische eigenschappen en lage kosten, heeft een isolatiewaarde van rond de 0,034 W/m.K. Het is een milieuvriendelijke optie, gezien het gerecycled kan worden. Echter, glaswol is niet zonder nadelen. Het kan verzakken als het vochtig wordt, wat leidt tot een verminderde isolatiewaarde en mogelijke koudebruggen.

De Voordelen van EPS Parels en Enverifoam

EPS parels en Enverifoam daarentegen, hebben unieke voordelen die ze onderscheiden:

  1. Vochtbestendigheid: EPS parels en Enverifoam zijn beide resistent tegen vocht, wat cruciaal is voor het behoud van isolatiewaarde en het voorkomen van verzakkingen die vaak voorkomen bij glaswol.
  2. Duurzaamheid en Stabiliteit: Deze materialen zijn minder gevoelig voor verzakking en verminderen de kans op vervuiling en onregelmatigheden binnen de spouwmuur.
  3. Energiebesparing: Ondanks de uitstekende isolatiewaarde van glaswol, kunnen de vochtproblemen en de mogelijkheid van verzakkingen in de loop van de tijd de energiebesparing verminderen. EPS parels en Enverifoam bieden een meer betrouwbare en langdurige energiebesparing. Enverifoam blijkt ook een akoestisch dempende werking te hebben (hoorden we onlangs van een blije klant, die zijn huis aan een weg heeft waar best wat verkeer langs komt!).

Een Duurzame Keuze voor Jouw Huis

Het rendement van spouwmuurisolatie is aanzienlijk en een goed geïsoleerde spouwmuur kan de jaarlijkse gasconsumptie verminderen met ongeveer 10 m3 per geïsoleerde m2. Met een verwachte terugverdientijd van 3 tot 5 jaar is het een investering die zowel milieu- als portemonneevriendelijk is.

Overweging van de Nadelen

Het is ook belangrijk om de nadelen van isolatie te herkennen, zoals het risico op ophoping van valspecie of het verzakken van het materiaal. Deze factoren kunnen de integriteit van de isolatie beïnvloeden en leiden tot onverwachte kosten op de lange termijn.

Conclusie

Terwijl glaswol zijn plaats heeft binnen de isolatiemarkt, bieden EPS parels en Enverifoam sterke alternatieven, vooral in omgevingen waar vocht een zorg is. Voor diegenen die overwegen hun huis te isoleren, bieden deze materialen een effectieve, duurzame en betrouwbare oplossing.

Benieuwd naar de beste isolatiekeuze voor jouw woning? Neem contact op met Isolar voor een deskundig advies op maat.