Isolar

Warmtepompen: Efficiënt, zelfs in de winter


De Winterse Uitdaging van Warmtepompen

Een veelgestelde vraag is hoe efficiënt warmtepompen zijn als het vriest. Hoe kun je warmte halen uit lucht die zo koud is? Volgens Jasper Vis, duurzaamheidsadviseur bij De Groene Grachten en installatie-expert, is die kou relatief. “Wij vinden -10 heel erg koud, maar pas bij -273 zit je op het absolute nulpunt, dan zit er geen energie meer in de lucht. Dus als je het op die schaal bekijkt, valt er nog veel warmte uit die lucht te halen,” legt hij uit (uit: RTL Nieuws, onder)

De Overgang naar Warmtepompen: Een Noodzakelijke Stap

Het zachte gezoem dat je hoort, zou je het geluid van de toekomst kunnen noemen. Vanaf 2026 worden huiseigenaren namelijk verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een (hybride) warmtepomp te laten installeren. Dit betekent dat we er uiteindelijk allemaal aan moeten geloven. Een grote klus, aangezien momenteel nog 95 procent van de huizen wordt verwarmd met gas. Op zich valt het nog wel mee, aldus de experts, want in de wintermaanden werken de warmtepompen anders dan in de zomer.

De Voordelen van Warmtepompen: Meer dan Alleen Duurzaamheid

De overstap naar warmtepompen heeft meerdere voordelen. Ten eerste draagt het bij aan de vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2, dat vrijkomt bij de verbranding van gas. Daarnaast werkt een luchtwarmtepomp efficiënter dan stoken op gas. De pomp haalt energie in de vorm van warmte uit de buitenlucht. Voor elke kilowattuur elektriciteit die je in het apparaat stopt, krijg je er grofweg drie of vier kilowattuur aan warmte voor terug. Deze efficiëntie varieert enigszins en wordt uitgedrukt in een COP-waarde, wat staat voor Coefficient of Performance.

Conclusie: Warmtepompen, Een Slimme Keuze voor de Toekomst

Warmtepompen zijn een efficiënte en duurzame manier om je huis te verwarmen, zelfs in de koudste maanden van het jaar. Met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in de industrie, is het nu mogelijk om volledig van het gas af te gaan met behulp van warmtepompen.

(bron: RTL Nieuws)