Isolar

Wordt Het Tijd Dat Je Een Thuisbatterij Aanschaft? – Isolar Adviseert

Stel je voor: je eigen huis dat energie opslaat en je helpt besparen op je energierekening. Klinkt goed, toch? De thuisbatterij, ook wel accu-opslag genoemd, komt steeds meer in de spotlight. Dit komt door stijgende energieprijzen, meer zonnepanelen en een aflopende salderingsregeling. Maar waarom is de thuisbatterij nu nog niet zo populair? En wat kan er in de toekomst veranderen? Isolar geeft je het advies dat je nodig hebt!

Waarom nu nog niet?

Er zijn verschillende redenen waarom de thuisbatterij nog niet in elke woning te vinden is. De aanschafprijs is hoog, de productie is niet altijd milieuvriendelijk en de technologie is nog in ontwikkeling. Daarnaast is het door de salderingsregeling vaak voordeliger om stroom terug te leveren dan op te slaan. Maar dit kan in de toekomst veranderen.

Advies van Isolar

Wil je nog niet investeren in een thuisbatterij bij de installatie van zonnepanelen? Kies dan voor een omvormer die accu-klaar is. Maak ook een energieprofiel op basis van je huidige productie, het directe gebruik en de teruglevering van zonne-energie. Zo kun je alvast zien welk accu-opslagsysteem het beste bij je past.

Wanneer wordt de thuisbatterij interessant?

  1. Dalende aanschafprijs De prijs voor thuisbatterijen daalt al enige tijd, maar is nog steeds hoog. De verwachting is dat de prijs verder daalt als de vraag blijft groeien. Meer vraag zorgt voor schaalvoordeel bij productie en distributie. Nieuwe materialen en productiemethoden kunnen ook bijdragen aan een lagere prijs.
  2. Milieuvriendelijkere productie Het maken van een thuisbatterij vraagt veel energie en grondstoffen zoals lithium, koper en nikkel. Alternatieve materialen en productiemethoden kunnen de acceptatie verbeteren. Natrium-zwavelbatterijen zijn bijvoorbeeld veelbelovend, goedkoper en duurzamer.
  3. Technologische vooruitgang Technologische ontwikkelingen kunnen de efficiëntie, grootte, mogelijkheden en prestaties van batterijen verbeteren. Dit maakt ze interessanter voor consumenten.
  4. Verdwijnen van stimuleringsmaatregelen Door de salderingsregeling is het nu vaak voordeliger om stroom terug te leveren dan op te slaan. In 2027 verdwijnt de salderingsregeling volledig. Dan zullen meer huishoudens nadenken over de aanschaf van een thuisbatterij. Voorlopig zijn er nog geen subsidies voor de aanschaf van een thuisbatterij.
  5. Hoge energieprijzen Hoge energieprijzen zijn een belangrijke motivator voor huishoudens om in thuisbatterijen te investeren. Als de energieprijzen weer dalen, kan deze motivatie verdwijnen.

Conclusie

De toekomst van de thuisbatterij ziet er veelbelovend uit. Hoewel er nu nog obstakels zijn, kunnen dalende prijzen, milieuvriendelijkere productie, technologische vooruitgang en het verdwijnen van stimuleringsmaatregelen de thuisbatterij aantrekkelijker maken. Isolar adviseert je om nu al accu-klaar te zijn en een energieprofiel op te stellen. Zo ben je klaar voor de toekomst.