Isolar

Warmtepomp voor Particulieren: Alles Wat Je Moet Weten

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Er zijn twee soorten warmtepompen: volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen.

Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt je huis én zorgt voor warm water. Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig. Deze warmtepompen zijn relatief duur en stellen hoge eisen aan de isolatie van je woning. Daarom zijn ze vooral interessant voor nieuwbouwwoningen. Maar een goed geïsoleerde oudere woning kun je er ook prima mee verwarmen.

Een hybride warmtepomp is vaak aantrekkelijk voor matig tot goed geïsoleerde bestaande woningen. Dit is een combinatie van een HR-combiketel met een kleine elektrische warmtepomp (met binnen en buitenunit). Je kunt een warmtepomp combineren met je bestaande cv-ketel, maar er bestaan ook kant-en-klare systemen. Met een hybride warmtepomp kun je rond 75% op je gasverbruik besparen (bron: Rijksoverheid).

De voordelen van een warmtepomp zijn dat het energiezuinig is en daardoor goedkoper in gebruik dan een cv-ketel. Daarnaast is het milieuvriendelijk omdat het minder CO2 uitstoot dan een cv-ketel.

Als particulier kun je subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de €500 en €2500 euro. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een subsidie die beschikbaar is voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers in Nederland. Het doel van deze subsidie is om de aanschaf van duurzame energiebesparende maatregelen te stimuleren, zoals o.a. de aanschaf van een warmtepomp.

Voor meer informatie over warmtepompen, neem gerust contact met ons op.