Isolar

Top 5 Isolatiemaatregelen: Bespaar Energie en Profiteer van Subsidies

Introductie

In dit blog bespreken we de 5 belangrijkste isolatiemaatregelen voor energiebesparing in je woning en de bijbehorende subsidies die je kunt krijgen van de Rijksoverheid. Met deze maatregelen verbeter je niet alleen het comfort en de energie-efficiëntie van je huis, maar kun je ook aanzienlijk besparen op je energierekening.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is een effectieve manier om warmteverlies in je woning te verminderen en energie te besparen. De Rijksoverheid biedt een subsidie van €19,00 per m² voor gevelisolatie. Door je gevel goed te isoleren, kun je tot wel 3,5 m²K/W aan warmteweerstand toevoegen. Bij 2 maatregelen is de subsidie €38,00 per m2.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een betaalbare en snelle manier om de energie-efficiëntie van je woning te verhogen. De subsidie voor spouwmuurisolatie bedraagt €4,00 per m². Deze isolatiemaatregel voegt 1,1 m²K/W aan warmteweerstand toe en kan in slechts één dag worden uitgevoerd. Bij 2 maatregelen is de subsidie €8,00 per m2.

Dakisolatie

Dakisolatie is een essentiële maatregel om warmteverlies in je woning te beperken, aangezien warmte van nature opstijgt. De subsidie voor dakisolatie bedraagt €15,00 per m². Let op: je kunt kiezen tussen dakisolatie of zolder-/vlieringvloerisolatie in je subsidieaanvraag; je ontvangt slechts subsidie voor één van beide maatregelen. Bij 2 maatregelen is de subsidie voor dakisolatie €30,00 per m2.

Vloerisolatie

Vloerisolatie en bodemisolatie zijn beide uitstekende manieren om de warmte in je woning beter vast te houden. De subsidies voor vloerisolatie en bodemisolatie bedragen respectievelijk €5,50 en €3,00 per m². Ook hier geldt dat je in je subsidieaanvraag moet kiezen tussen vloerisolatie of bodemisolatie, je krijgt maar voor één van deze maatregelen subsidie. Bij 2 maatregelen is de subsidie voor vloerisolatie €11,00 per m2.

HR++ en Triple glas

HR++ en Triple glas kunnen het warmteverlies via ramen aanzienlijk verminderen en zijn een uitstekende investering in energiebesparing. De subsidie voor HR++ glas bedraagt €26,50 per m², terwijl die voor Triple glas €75,00 per m² bedraagt. Deze subsidies kunnen gecombineerd worden met isolerende panelen in kozijnen en/of isolerende deuren.

Extra subsidiemogelijkheden: Bij het uitvoeren van minimaal 2 isolatiemaatregelen wordt de subsidie verdubbeld. Dit betekent dat je nog meer voordeel kunt halen uit het verduurzamen van je woning. Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende subsidiemogelijkheden die je kunt combineren met HR++ of Triple glas:

  1. Nieuwe isolerende panelen in kozijnen met een isolatiewaarde ≤ 1,2 en > 0,7: De subsidie hiervoor bedraagt €11,50 per m².
  2. Nieuwe isolerende panelen in kozijnen met een isolatiewaarde ≤ 0,7: De subsidie hiervoor bedraagt €57,50 per m².
  3. Nieuwe isolerende deuren met een isolatiewaarde ≤ 1,5 en > 1,0: De subsidie hiervoor bedraagt €26,50 per m².
  4. Nieuwe isolerende deuren met een isolatiewaarde ≤ 1,0: De subsidie hiervoor bedraagt €75,00 per m².

Let op: de bovengenoemde extra subsidiemogelijkheden zijn alleen mogelijk in combinatie met HR++ of Triple glas. Bovendien gelden er enkele voorwaarden, zoals het combineren van glas met isolerende deuren of isolerende panelen in kozijnen.

Conclusie

Het isoleren van je woning is een slimme investering die je op de lange termijn veel geld kan besparen. Door gebruik te maken van de beschikbare subsidies van de Rijksoverheid wordt het nog aantrekkelijker om je woning te verduurzamen en energiezuiniger te maken. Met minimaal 2 isolatiemaatregelen profiteer je van een verdubbeling van de subsidie, waardoor je nog meer kunt besparen. Overweeg dus zeker de verschillende isolatiemaatregelen en kies de opties die het beste bij jouw woning en situatie passen.

Let op: deze bedragen kunnen in de toekomst wijzigen. Raadpleeg altijd de meest recente informatie op de officiële website van de Rijksoverheid voor de actuele bedragen en voorwaarden: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/particulieren of neem contact met ons op voor deskundig advies.