Isolar

2024: Hoe Jouw Energielabel de Sleutel Wordt tot Jouw Hypotheek

Inleiding

In 2024 ondergaat de wereld van hypotheken een opvallende verandering. Met de nieuwe leennormen die het Nibud aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd, wordt het energielabel van je huis belangrijker dan ooit tevoren. In dit artikel verkennen we wat deze verschuiving betekent en hoe het de financiering van je huis kan beïnvloeden.

Energielabel als Nieuwe Hypotheekstandaard

Vanaf 2024 wordt je hypotheeklimiet gekoppeld aan het energielabel van je huis. Terwijl huizen met een label E, F of G als standaard worden beschouwd, kunnen eigenaren van woningen met een hoger energielabel aanzienlijk meer lenen. Dit komt doordat een lagere energierekening resulteert in meer beschikbaar maandelijks inkomen, wat kan leiden tot een verhoging van de leencapaciteit tot wel €50.000 voor huizen met een nul-op-de-meter garantie.

Investeer in Energie-efficiëntie

Een extra mogelijkheid om je hypotheek te verhogen, is door investeringen in energiezuinigheid. Vanaf 2024 kun je een hoger bedrag lenen voor het energiezuiniger maken van EFG-woningen, tot €20.000. Voor huizen die al een A- of B-label hebben, is dit maximum €10.000. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, isolatie, en warmtepompen.

Impact van Loonstijging en Studieschuld

Loonstijgingen en studieschulden zijn andere factoren die in 2024 een rol spelen bij je hypotheek. Zonder loonstijging kan je leenbedrag dalen, mede door inflatie. Ook verandert de invloed van een studieschuld op je hypotheek; vanaf 2024 zijn de maandelijkse lasten in plaats van de totale schuld bepalend.

Conclusie

De nieuwe hypotheeknormen van 2024 benadrukken het belang van energie-efficiëntie. Voor huizenkopers en eigenaren betekent dit een nieuwe focus op duurzaamheid en energiebesparing. Door slim te investeren in je huis kun je niet alleen je leefomgeving verbeteren, maar ook je hypotheekmogelijkheden optimaliseren.

Ben je klaar om de energie-efficiëntie van jouw woning te verbeteren en te profiteren van de veranderende hypotheeknormen? Neem vandaag nog contact op met Isolar voor deskundig advies en op maat gemaakte oplossingen die jouw huis klaarstomen voor 2024 en verder!